Teaching & Coaching

De keuze om les te geven in welke discipline dan ook was niet gemakkelijk voor mij. Elk gebied heeft zijn experts.

Omdat ik autodidact ben op elk gebied waar ik mij mee bezig houd, kan ik mijzelf in geen van deze een expert noemen.

 

Desondanks zijn mij vele vragen gesteld sinds ik optreed, gitaar speel, nummers schrijf (zowel muziek als tekst) en zing:

  • Hoe schrijf ik een lied?
  • Hoe speel ik het op die manier? (percussief, fingerpicking style, tapping)
  • Hoe vind ik een zanglijn over een akkoordenschema?
  • Hoe schrijf, structureer en kies ik de teksten?
  • Hoe kan ik beter zingen?

In eerste instantie was ik terughoudend in het beantwoorden van deze en andere vragen, simpelweg omdat ik geen "officiële scholing" heb gehad en daardoor niet het idee had antwoorden te hebben.

Maar ik begon de vragen te beantwoorden beginnend met: "ik ben geen '...'leraar, maar..."

Ik kwam erachter, door wat mensen mij vertelden, dat zij zich gemakkelijk konden vinden in wat ik hen te vertellen had en dat zij vooruitgang hadden geboekt.

 

Ik heb langzamerhand mijn eigen manier van het benaderen van de gitaar 'geformuleerd' , uiteraard altijd benadrukkend dat ik niet de illusie heb dat deze manier "beter" is dan de conventionele manier, of überhaupt vergelijkbaar.

Wat ik meegeef is 'mijn manier' van gitaar spelen.

Het is welbekend dat vele van de beste artiesten, performers, songwriters, zangers en gitaristen autodidact zijn.

Het feit is dat de gitaar als instrument nog niet lang bestaat, dus de meningen over hoe haar te gebruiken, hoe erover te denken en benaderen staat nog open.

 

Dit wilt niet zeggen dat de huidige informatie rondom de gitaar miniem, of ontoereikend is.

Juist het tegenovergestelde, lessen nemen van een professional, geschoold in muziektheorie aangaande gitaar is van onmeetbare waarde.. Sterker nog, in sommige gevallen is het onmogelijk om verder te komen zonder. Er is zoveel gezegd over de gitaar dat de ambitie om Meester te worden niets meer is dan een droom.

 

Mijn weg naar het spelen, schrijven en uitvoeren van mijn eigen nummers was niet.. perfect. Ik ben van nature een eigenwijs persoon en voordat ik begon met performen, heb ik mijzelf vele verschillende capaciteiten aangeleerd.

 

Één van deze dingen was parkour/freerunning, waarin ik lesgaf en deelnam aan shows in hand-balanceren.

Ik zong mijn hele leven al en dacht eraan om gitaar te leren spelen, met als gevolg dat ik van de ene op de andere dag een gitaar kocht.

Ik had natuurlijk wel eens mensen op een gitaar zien spelen en wist in ieder geval hoe ik 'm moest vasthouden. Vanaf daar ging ik verder, met als gevolg dat ik een jaar later mijn eerste optreden had en 75% eigen nummers speelde in een set van een uur.

 

4 jaar en vele verzoeken/vragen om les te gaan geven later, zijn we op dit punt aangekomen.

Ik heb mijn eigen ideeen, gedachten en mechanieken als het om gitaarspelen gaat. Dit geldt ook voor composeren, nummers schrijven, structureren, teksten schrijven, zingen, oefenen, onthouden, creatief blijven, en het combineren van al deze elementen tot het uitvoeren ervan.

 

Hoewel ik ervan ben overtuigd dat ik iedereen wil en kan helpen beter te worden, zijn sommige mensen meer geschikt voor mijn lessen dan anderen. Dit is simpelweg incompetentie van mijn kant.

Een voorbeeld van een student/artiest/zanger/gitarist/etc die mijn lessen hoogstwaarschijnlijk niet informatief zal vinden, is iemand die nog nooit gitaar heeft gespeeld, niet zingt en geen ambitie heeft op te treden. Zo iemand zal beter af zijn bij een reguliere les van een gevestigde professional.

Aan de andere kant iemand die zingt en gitaar speelt, graag wilt of al optreedt, graag of al zelf nummers schrijft, mijn stijl van spelen/schrijven/performen heeft gezien en gehoord en concludeert dat daar iets van waarde zit. Die persoon zal in mijn ogen bruikbare informatie aantreffen. 

 

Dit wilt niet zeggen dat je actief moet zijn op alle bovengenoemde vlakken tegelijkertijd. Elke combinatie of juist één gebied is prima.

Maar wanneer je echt jouw allereerste stap gaat zetten in het bespelen van een gitaar, zingen, schrijven etc., dan denk ik niet dat mijn lessen nuttig zullen zijn voor jou.

 

Tot slot, op geen enkele manier ben ik een standaard 'leraar' die we vaak denken voor ons te krijgen.

Ik ben erg persoonlijk, energiek en altijd enthousiast om met, in, en rondom muziek bezig te zijn. Deelnemen aan mijn lessen, of persoonlijk, of via Skype, is net zoveel een leerervaring voor mij, als hopelijk voor jou.

 

Iedereen heeft iets om door te geven en ik ben benieuwd wat ik van jullie mee ga krijgen!!!

 

Voor meer informatie, persoonlijk gesprek of een proefles, kun je contact opnemen met mij via email of telefoon:

contact@lukevmartin.com

+31 6 4405 3495